Bitumineuze dakbedekking kan zeer veelzijdig worden toegepast. Er is dan ook een grote keus uit materialen, met elk z'n specifieke kwaliteiten. De kwaliteit en duurzaamheid van het uiteindelijk dak is dan ook zeer afhankelijk van het door ons te gebruiken materiaal en de opbouw van de totale dakconstructie. Het materiaal is bestendig tegen weersinvloeden, kan grote krachten verdragen, heeft een lange levensduur en heeft een uitstekende kwaliteits-/prijsverhouding.

De bedekking kan op verschillende manieren worden aangebracht. Je kan het materialen verhitten met een brander of föhn (voordeel is dat er geen open vuur is), zodat een smeltlaag smelt en de bitumen aan de ondergrond kleven. Een andere hete methode welke vooral voor onderlagen en tussenlagen wordt toegepast is kleven met hete bitumen uit een smeltketel. De meest schone en brandveiligste oplossing is echter het koud kleven met een koude bitumenlijm.

De meest simpele opbouw is het direct bevestigen van de dakbedekking (2 laagse) op hout of een geïsoleerde dakdoos. De meeste daken kennen echter het systeem van dampremmende laag, isolatielaag, onderlaag en toplaag. Een andere mogelijkheid is dat de isolatielaag op de toplaag gelegd wordt, ook wel een 'omkeerdak' genoemd. Bovenop deze daken kan nog een grintlaag worden gestort, of een terras van tegels en dergelijke worden aangelegd.
Het dak moet natuurlijk windvast bevestigd worden, anders heeft een herfststorm geen enkel probleem het dak uit elkaar te rukken. De bevestiging kan er uit bestaan dat alle lagen verkleefd worden. De dampremmende laag op het kale dakvlak, de isolatie op de dampremmende laag, onderlaag op de isolatie en toplaag weer op de onderlaag. Meer voorkomende systemen zijn echter het vastparkeren en het losliggend ballasten met grind en tegels. De hoeveelheid grind en parkers is afhankelijk van een aantal factoren, hiervoor hebben wij een windbelastingsprogramma (normen NEN 6702).
 De dampremmende laag heeft als functie te voorkomen dat condensatievocht vanuit de ondergrond de dakconstructie binnendringt. Dit is vooral van belang bij geïsoleerde daken (Foamglas en het omkeerdak uitgezonderd).Vocht in de constructie veroorzaakt een verminderde isolatiewaarde en tast de toegepaste materialen aan, met alle gevolgen van dien. De dampremmende laag kan ook functioneren als de eerste noodlaag tijdens de bouw.
De twee meest voorkomende dampremmende lagen zijn PE-folie en een volledige verkleefde bitumineuze dakbedekking. De laatste kan tevens dienst doen als noodlaag.

Er is een grote verscheidenheid aan isolatie, elk met z'n specifieke kwaliteiten, mogelijkheden en prijs. Elk type heeft een andere isolatiewaarde bij dezelfde dikte. Dat kan zelfs de helft in dikte schelen, wat van groot belang is als de opstanden rondom het dak niet zo hoog zijn. De meeste soorten zijn zowel vlak als op afschot te leveren.